Михаил Екимджиев: Сегашната криза е резултат от дълго бездействие на най-висше управленско ниво
Секция: Коментари
13 Ноември 2020 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михаил Екимджиев: Сегашната криза е резултат от дълго бездействие на най-висше управленско ниво

/КРОСС/ Сегашната кризисна ситуация с коронавируса у нас е резултат от дълго бездействие на най-висше управленско ниво и в крайна сметка тежко болните хора стават обект на нечовешко и унизително третиране заради невъзможността да получат полагащата им се спешна помощ. Това коментира в БТВ „Тази сутрин" адвокат Михаил Екимджиев.

В по-нормална ситуация когато имаме проблем с неточна диагноза, с лоша терапия, с вредоносни хирургически интервенции, неточни лабораторни резултати, рутинният подход е да се търси отговорност от болници и лекари. Сега има случаи, които бяха немислими преди пандемията - липса на линейки, хора в спешно състояние, които часове и дни стоят в домовете си без възможност да получат спешна помощ; липса на лекари, които да обгрижват спешно болните; липса на медикаменти. Това е резултат от едно престъпно бездействие от страна на властите и най-вече на МС в този 6-месечен прозорец от април до октомври, посочи юристът. Според него пациентите, лишени от спешна помощ, са обект на „нечовешко и унизително третиране" и, в случай, че болница е отказала да ги приеме поради липса на капацитет и специалисти, може да се върви към иск по Закона за отговорност на държавата. Важно е да има искове, за да бъде преодоляно това чувство за безнаказаност, правителствата се сменят, но тези практики на безотговорност спрямо живота и здравето на гражданите остават. Това ми напомня на Чернобил, когато държавата ни успокояваше, че няма нищо опасно, за да излязат последиците от това години по-късно, добави адвокат Екимджиев.

Той направи паралел със затварянето на държавата преди половин година, когато обаче никой никъде не е бил готов за COVID-19 и мерките са били адекватни, „макар и порочни от юридическа гледна точка". Той подчерта, че след това темата е спряла да бъде на дневен ред. Вместо това нашите управляващи се занимаваха с какво ли не - купуваха изтребители, бойни кораби, занимаваха се с дебилната Конституция на Борисов и Дани Кирилов, но не направиха необходимото поне да се опитат да върнат част от лекарите, които работят в чужбина със значително по-високи заплати, да купят медикаменти, да осигурят линейки - всичко това доведе до този хаос, който отнема човешки животи. Според адвоката в случая трябва да се намеси и прокуратурата.