„Галъп“: 51,1% подкрепят Македония за ЕС само при изпълнение на Договора с България
Секция: ПОЛИТИКА
13 Ноември 2020 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Галъп“: 51,1% подкрепят Македония за ЕС само при изпълнение на Договора с България

/КРОСС/ Българските граждани са силно взискателни към Северна Македония. Те подкрепят приемането на страната в Европейския съюз и потвърждават традиционна си висока съпричастност към държавата, с която имаме обща история. Хората у нас обаче категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС.

Категоричното условие е Скопие да изпълнява бързо договора си с България. Това показват данните на проучване на „Галъп интернешънъл болкан", проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю „лице в лице".

Респондентите са били помолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: „Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България" или „Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз". Първото избират 5,8%, второто 57,9%.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове. Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите. Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен.

Немалък дял, 36,3%, признават, че не могат да преценят - това е очаквано заради по-сложния характер на темата. На пък затова и въпросът е зададен максимално опростено.

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания, назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина.

И все пак, безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията „България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България".

И по двата индикатора, електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи, „бързата писта" за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия.

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема.