Българските училища в САЩ по време на пандемия
Секция: СВЯТ
15 Ноември 2020 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските училища в САЩ по време на пандемия

/КРОСС/ В много страни по света в момента се учи дистанционно. САЩ са една от тези държави. Миляна Велева разказва как в столицата Вашингтон българските училища продължават своята дейност и в тези условия.

В месеците на пандемия група родолюбиви българи продължават да развиват културна и образователна дейност далеч от пределите на родината, в Съединените щати. И макар че формата се променя заради изпитанията, които предлага COVID-19, то същността остава същата.

САЩ са посочени като най-ефективната страна за участие в културно-идентичната дипломация на света. Повече от две десетилетия българските училища там са под светлината на прожекторите в разпространението на език и култура.

„Ситуацията в целия свят е специфична и ние сме принудени да се съобразяваме с условията. Часовете продължават онлайн. Не е най-доброто, но за това имаме възможност", обясни Бойко Антонов, училище „Христо Ботев".

Академията е част от асоциацията на съботно-неделните училища. Те са пръснати из целите Съединени щати, а нейни съоснователи са Анжела Хъшева, Силвия Костова и Бойко Антонов.

„Важното е, че има родители, които искат да поддържат българското в духа на децата си. При нас идват деца на 10-12 години, които знаят много малко думи на български, но трябва да ги научим. Езикът е важен, но трябва да ги научим на българският дух, традиции, танци, музика", обяснява още Бойко Антонов.

А заниманията в българските училища са възможност не само за общуване на родния език, но и за откъсване от всекидневните проблеми, свързани със справянето с епидемията.

Десислава Джорданов, наша сънародничка, омъжена за американец от български произход, също развива просветителска дейност с друго училище - „Климент Охридски, което също е на територията на Вашингтон.

„И във Вашингтон, и в София надеждата е, че епидемията ще свърши скоро и училищата ще могат отново да отворят врати за своите възпитаници", заявява Десислава Джорданов, училище „Климент Охридски".