Марс продължава да губи вода
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Ноември 2020 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марс продължава да губи вода

/КРОСС/ На Земята водата е живот; това е основният двигател на еволюцията на живота на Земята. Други скалисти планети като Марс и Венера също са имали този ресурс, но днес Марс е суха, замръзнала пустиня, а Венера е адски свят на киселина под налягане информира „Muy interesante".

През септември 2020 г. изследователите установяват, че има много повече вода, отколкото се смяташе досега под ледовете на Марс -солена течна вода.
Екип от учени установи, че водата на Марс бавно изчезва от повърхността. Според данни от космическия кораб MAVEN на НАСА, водата в атмосферата не е ограничена до долния слой, но те са открили, че тя избягва в космоса, тъй като MAVEN е намерил вода в горната атмосфера на Марс, където водородните атоми и кислорода се разгражда при взаимодействие с йони, присъстващи във въздуха и освободеният водород се губи в космоса.

Учените са успели да проследят това поведение сезонно, за да покажат, че изобилието от вода е достигнало връх през австралийското лято. Още по-изненадващо, праховите бури като тази, която унищожи марсохода Opportunity на НАСА, увеличават атмосферните загуби.

„Това напълно променя начина, по който смятаме, че водорода се губи в космоса", казва планетарният химик Шейн Стоун от Университета на Аризона в Тусон в своето проучване, публикувано в списание „Science".

Повърхността на Марс е била оформена от течаща вода в миналото, ние вече знаем, но днес планетата е суха, червеникава пустиня. Преди това учените смятаха, че водата на Марс се е загубила с "бавна и стабилна струйка", когато слънчевата светлина разделя водата в долните слоеве на атмосферата и водородът постепенно се разпръсква нагоре, казва Стоун.

Но MAVEN, който обикаля около червената планета от 2014 г., е събрал водни молекули в йоносферата на Марс, на надморска височина от около 150 километра. Наистина поразителен факт, тъй като преди това най-високото ниво на вода, която се виждаше, беше едва 80 километра.

"Доставката на вода до горните слоеве на атмосферата от сезонна и прашна буря може да е изиграла съществена роля в развитието на марсианския климат от неговото горещо и влажно състояние преди милиарди години до студената и суха планета, която наблюдаваме днес." посочва Стоун.

Измерванията на MAVEN предполагат, че течовете са много по-високи от очакваното. През последните милиард години сезонното затопляне, ежегодните регионални прашни бури и десетгодишните супер бури са накарали Марс да загуби достатъчно вода, за да покрие планетата в глобален океан с дълбочина повече от половин метър, изчисляват изследователите. Това е само малък процент от водата, която Марс е загубил през цялата си история (което би било достатъчно, за да наводни планетата в океан с дълбочина дори десетки метри), казва Стоун, но това е основният начин за тази планета, която продължава да пресъхва и до днес.

Ако се чудите дали Земята може да претърпи същата съдба, отговорът е прост. Земята постоянно губи вода поради това „атмосферно бягство", но скоростта е твърде бавна, за да застраши сухоземните организми. Все още имаме около 2 милиарда години.