Д-р Симидчиев: Съветвам болните от COVID-19 да не свалят телесната си температура, ако е под 38 градуса
Секция: Коментари
15 Ноември 2020 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Симидчиев: Съветвам болните от COVID-19 да не свалят телесната си температура, ако е под 38 градуса

/КРОСС/ „Съветвам болните от COVID-19 да не свалят телесната си температура, ако тя е под 38 градуса, защото това ще понижи защитните им сили". Това заяви в предаването „Европа сутрин" - пулмолога д-р Александър Симидчиев. Той добави, че подтискането на температура по-ниска от 38 градуса задържа и вирусната инфекция в тялото ни за по-дълго време.

„Ранното свръх лечение с антибиотици на вирусна инфекция повече пречи, отколкото да помага на боледуващия", обяви в ефира на ТВ Европа пулмолга д-р Александър Симидчиев. Според него последваща бактериална инфекция, която се лекува с антибиотици се получава при по-малка част от болните от коронавируса и този тип медикаменти не бива да се изписват на пациентите без клинично изследване.

Александър Симидчиев - пулмолог, началник на функционално отделение към Медицинския институт на МВР: „Имаше свръх реакция на това как се лекува заболяването. Аз съм привърженик на това да лекуваме на базата на данни. Има параметри, които ние можем да изследваме на базата на клиничната лаборатория, които ни показват дали и в каква степен имаме интензивност на възпалението, дали и в каква степен имаме нарушаване на кръвосъсирването или вирусна репликация На базата на тези данни ние можем да управляваме процеса. На базата на някои параметри ние можем да познаем дали има бактериално заразяване. В общия случай ние знаем, че повечето от хората имат основно само вирусна инфекция. Тя не може да бъде повлияна от антибиотиците. Така че даването на такива веднага без да сме наясно, че има и бактериалната инфекция е свръх лечение. Това не винаги помага. Това което трябва да не правим е в по-леките случаи да даваме средства, които подтискат имунитета, защото това удължава периода в който вирусите стоят пред нашия организъм."

Според Симидчиев покачването на телесната ни температура активира защитните сили на организма, а нейното подтискане, когато тя е под 38 градуса задържа вируса за по-дълго в нас.

Александър Симидчиев - пулмолог, началник на функционално отделение към Медицинския институт на МВР: „Аз обикновено съветвам хората, които имат температура под 38 да не я понижават, защото покачването на температурата е естествен защитен процес при който имунната ни система започва да работи по-бързо спрямо това, което е размножението на причинителя, било то бактерии или вирус. Тоест, ние създаваме предимство на имунната система, но само когато тя се повиши. Това е причината еволюционно тя да остане и да се закрепи в нашия организъм. Ниските температури под 38 градуса обичайно при по-здравите хора не ги понижавам с нищо освен с пиене на повече течности."

Симидчиев добави, че медицинските изследвания показват, че 99% от преболедувалите Ковид-19 в началото на пандемията имат имунитет срещу заболяването и до днес.