Ваня Добрева: Ваксината е наложителна сега!
Секция: Анализи
15 Ноември 2020 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваня Добрева: Ваксината е наложителна сега!

/КРОСС/ Прочетох, че другата седмица Унгария внася ваксини от Русия. Унгария, която е член на ЕС, не може да чака шест месеца американската ваксина, тъй като животът на унгарските граждани стои преди всички европейски договорености. Но това е Унгария, която винаги се позовава върху своя остатъчен суверенитет, когато става дума за национален интерес. Това каза заместник-председателят на Градския съвет на БСП - София проф. Ваня Добрева.

Тя припомни, че преди време е призовала поне Парламентарната група на „БСП за България" да реагира по този въпрос и да предложи закупуването на готови ваксини от Русия или Китай.

„Надявах се, че нашите ръководители са осъзнали, че социализмът е дълбоко хуманистична идеология, в центъра на която стои човешкият живот, любовта към човека, страданието заради неговите болки и участ, солидарност с неговите тегоби и мъки", изтъкна Добрева и допълни, че се е надявала да бъдат потърсени действително отговорни решения за справяне с тежката криза, а не декларации, които галят опозиционното ухо, но нищо не решават.

„Отново ще попитам: Защо България не може да закупи ваксина от Русия? Още повече, ваксинирането не е задължително и който не иска - може да не се ваксинира. Разбира се, след половин година, когато бъде готова американската или европейската ваксина, България ще закупи и от тях", посочи Ваня Добрева.

„Ваксината обаче е наложителна сега! И е далеч по-необходима от новите бойни самолети или новите бойни кораби", категорична е проф. Добрева.

Тя изрази недоумение от страха да бъде поставен този въпрос, да се окаже обществен натиск върху правителството.

„Или България е толкова зависима, че дори и ваксина не може да закупи от Русия? Тогава за каква свобода и демокрация говорим?" попита в заключение Ваня Добрева.