Медици от столичната онкоболница на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Ноември 2020 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медици от столичната онкоболница на протест

/КРОСС/ Лекари и пациенти от раковата болница в София излизат на протест днес заради разкриването на COVID отделение в лечебното заведение.

Недоволните смятат, че е абсурдно и рисковано да се лекуват онкоболни и хора с коронавирус на едно място. Според ръководството на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология риск от разпространение на заразата няма.

COVID отделението е с 29 легла. В него в момента се лекува един пациент, който е и с онкозаболяване. Помещенията са изолирани, а изборът на персонал е направен след запитване за доброволци в болницата, уточняват лечебното заведение.

Пациентите смятат, че правилата за разкриване на COVID зони и в специализираните болници ги подлагат на допълнителен стрес.

Против са и лекари. Сред тях - доктор Панайот Куртев, началник на клиниката по хирургия, в столичната ракова болница. Не може в онкологичната болница, специализирана болница, насочена само за лечение на онкоболни, с това тежко заболяване, с увреден имунологичен статус, да се комбинира с клиниката за COVID. Доста от пациентите вече не идват, тъй като казват: „Има COVID клиника и ние си имаме едно тежко заболяване, не искам да имаме още едно".