Напрежение в Онкологията: Медици са недоволни от разкриването на COVID отделение
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Ноември 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Напрежение в Онкологията: Медици са недоволни от разкриването на COVID отделение

/КРОСС/ Медици от столичната онкологична болница излязоха на протест срещу разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. Лекарите са притеснени, че така ще се смесят потоците на хората, а пациентите в онколологията са от рискова група. Директорът на болницата заяви, че проблем няма, опасност за пациенти и лекари също.

В момента в болницата на лечение е един човек, който е с коронавирус и с онкологично заболяване.

Д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛ по онкология, гр. София: Никой не казва, че тук ще се карат хора, които са просто ей така разболели се и правим инфекциозна клиника. Това не е вярно, не правим инфекциозна клиника, не правим инфекциозно отделение. Имаме сектор, където ще бъдат изолирани.

Според персонала на болницата, е недопустимо да се смесват потоците.

Галина Куртева, Клиника по медицинска онкология: Влиза се през един коридор, асансьорите са един до друг, има връзка и с хематологията.


Рано сутринта се стигна и до напрежение след размяна на реплики между персонала и директора.

Д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛ по онкология, гр. София: Нито един нямаме лекар или сестра, която да работи там, да обслужва сега единия пациент с COVID и след това да излезе и да отиде някъде другаде. Те са си само в тази клиника.

Галина Куртева, Клиника по медицинска онкология: В отделението има доброволци, които са петима, но за сестрите - те трябва да се въртят, защото нямаме достатъчно персонал.
В студиото на "Денят започва" бившият здравен министър Петър Москов заяви, че който иска да протестира може да го прави на улицата, а не в болницата, която е предназначена за лекуване.

Д-р Петър Москов, бивш здравен министър: Ако има онкологичен пациент с COVID, къде предлага някой да се лекува той, освен там, където основната му терапия може да бъде съчетана с лечението. Къде, ако една родилка, която ще ражда вдругиден, има COVID, къде може да бъде лекувана освен в гинекологията, в родилното, където ще ражда?

Д-р Москов е категоричен, че когато една болница не може да поеме лечението на пациенти, то от такава няма нужда.