Институтът за пазарна икономика с алтернативен бюджет
Секция: ИКОНОМИКА
16 Ноември 2020 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Институтът за пазарна икономика с алтернативен бюджет

/КРОСС/ Covid пандемията ще върне икономиката ни три години назад, смятат експертите от Института за пазарна икономика и прогнозират преодоляване на спада, но не пълно възстановяване през следващата година.

Икономистите представиха алтернативен на държавния бюджет, който акцентира върху стимули за бизнеса, заетостта и инвестициите. Предвид пандемията фискалната политика през следващата година трябва да гарантира ефективни антикризисни мерки, но и да създаде достатъчно буфери в бюджета, които да осигурят стопанска сигурност.

Според икономистите държавният бюджет предвижда твърде бързо възстановяване и в същия момент като антикризисни мерки залага трайни разходи, които могат да се окажат впоследствие необратими.

Подходът в кризисната ситуация трябва да е друг, посочи Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ.:

"По-ниски данъци за тези, които ще бъдат двигателите на възстановяването и растежа, стимули, подкрепа за тези, които създават работни места, инвестират, повишават производителността и в крайна сметка дават по-високи възнаграждения".

Експертите препоръчват още - фокус върху възстановяването и бързия икономически растеж, както и внимателна преценка на данъчните ходове.

„Това, от което ще имаме нужда всички за едно по-бързо възстановяване е данъчна система, която насърчава или поне не пречи на новите инвестиции и новите работни места", коментира Лъчезар Богданов.

В публичния сектор експертите настояват за съкращаване на неефективните разходи и стимулиране на структурите, които действително се реформират, а ефектите от предложенията обобщи Калоян Стайков:

"3 милиарда повече в бизнеса, 4 милиарда компенсиращи мерки, вкл. чрез съкращаване на разходи, вкл. съкращаване на субсидии, по-малко или по-бавно r.r ограничаване нарастването на заплатите в публичния сектор и, разбира се, резултатът е 1 милиард по-малко дефицит за 2021 г., с което горе-долу влизаме в трите процента бюджетен дефицит".

Вече 18 години ИПИ представя свой проект на държавния бюджет, който отразява препоръките на експертите към основния финансов закон.