Цветозар Томов: Властта само поддържа илюзията, че контролира епидемията
Секция: Анализи
17 Ноември 2020 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветозар Томов: Властта само поддържа илюзията, че контролира епидемията

Проспахме и проиграхме шанса си и всички природни предпоставки, които имахме, да се справим добре, смята социологът

/КРОСС/ Няма да коментирам последните данни за развитието на пандемията в България. При 45% положителни тестове и намаляващ брой тествани на дневна и седмична база тези данни могат да служат само за поддържането на илюзията, че властите имат някакъв контрол върху разпространението на тази инфекция. Но няма контрол. Ние вече сме във фаза, в която вирусът циркулира свободно. Оттук насетне увеличаващ се брой хора ще губят живота си поради липса на достъп до навременно и адекватно лечение.

Вбесяващото е, че имахме всички природни предпоставки да се справим добре - заразата проникна сравнително късно в България, учебната година също започна с две седмици по-късно в сравнение с повечето европейски страни, имахме време да видим какво става другаде и да реагираме, есента досега беше мека, топла и суха. Всичко това беше проспано и проиграно. Когато зимата влезе в правата си, ще бъдем втрещени от гротескните сцени на зъзнещи и болни хора, чакащи пред нелепите фургони, с които все пак успяхме да обзаведем българските болници поради поредното хрумване на премиера-слънце или на някой от тясното му обкръжение. Единственото, на което можем да се надяваме в близкия месец-месец и половина, е в това хората спонтанно да осъзнаят в достатъчна степен сериозността на случващото се и сами да заживеят така, че да се ограничи разпространението на вируса.

Доколкото могат, защото властите не се канят да вземат адекватни мерки, които да ги подпомогнат, а даже мисля, че нямат никаква представа какви могат да бъдат тези мерки. Ако това не се случи, истинският кошмар ще е в началото на следващата година. Бих казал още, че огромното мнозинство от медиците в България, поставени в чудовищни условия, спазват Хипократовата клетва по начин, заслужаващ възхищение. Страхувам се, че върху тях вече се излива и ще се излива гневът на пострадалите хора, чиито брой ще нараства от ден на ден. Не е лошо да забележим, че истинските виновници за очертаващата се много тежка ситуация са тези, които напоследък всекидневно бълват необмислени, половинчати, истерични и безотговорни решения, след като месеци наред не вършеха абсолютно нищо. С помощта на този нов патоген плащаме цената на собствената си политическа безотговорност.

Затова си мисля, че е време да се разгневим истински срещу когото трябва. И последно, понеже ще продължат да ни внушават, че ситуацията у нас е сходна на тази в цяла Европа, ще кажа, че в страна, където се правят три пъти по-малко тестове и има три пъти по-висока смъртност отколкото средно в Европа, всеки опит на някой властник да прави подобни внушения следва да приключва с незабавна оставка.

Цветозар Томов - социолог, Фейсбук