Жизнено важни лекарства за бременни продължават да липсват в някои от аптеките
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2020 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жизнено важни лекарства за бременни продължават да липсват в някои от аптеките

/КРОСС/ Жизненоважни лекарства като „Фраксипарин" и „Клексан" все още липсват в някои от аптеките в страната. Това споделят голяма част от бъдещите майки, които страдат от тромбофилия и трябва задължително да пият тези медикаменти.

Преди няколко дни стана ясно, че лекарствата ще се продават в определени аптеки, само срещу рецепта и генетично изследване. Регламентът беше въведен, за да се избегне безконтролното им изкупуване от пациенти с коронавирус.

Заболяването е много опасно както за майката, така и за бебето. Всеки ден трябва да си поставяме тези инжекции. Въпреки, че вече би трябвало навсякъде да има съответните лекарства, в много от аптеките те липсват. Казват ни, че не знаят кога ще има доставка. Комуникирам с много бременни жени в социалните мрежи. Така, ако някоя има повече дози от лекарството, изпраща на друга, за да си помагаме. Търсим помощ и от чужбина, сподели бременната Теодора Тодорова.

В град Съединение едно момиче сподели, че трета седмица няма „Клексан". Лекарствата липсват дори в големи градове като Русе и Варна. Има много проблеми с получаването на тези медикаменти. Първият е с рецептите. Тези, които са на Фраксипарин", не могат да вземат Клексан". Най-добре е личният лекар да напише на една рецепта и двете лекарства, коментира Мариана Александрова, администратор на едва от Facebook групите, в които се търсят лекарства.