17 ноември - Световен ден на недоносените деца
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Ноември 2020 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
17 ноември - Световен ден на недоносените деца

/КРОСС/ Днес за 9-та поредна година България отбелязва Световния ден на недоносените деца по инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца". Целта на този ден е да повиши обществената информираност относно преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете, както и да изрази съпричастност към семействата, изгубили децата си поради преждевременно раждане.

По традиция в знак на подкрепа и съпричастност към каузата, в лилава светлина ще светнат ключови сгради и исторически паметници в страната. В 20.00 ч. днес, в лилава светлина ще бъдат осветени Националният дворец на културата, гр. София, и крепостта „Царевец" във Велико Търново.

Отбелязваме Деня с 5-дневна онлайн конференция
„РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца"

В съответствие с препоръките против провеждане на мащабни конференции с физическо присъствие, но и като отговор на нестихващата нужда от специализирана и навременна информация, тази година Фондация „Нашите недоносени деца" и Център за детско развитие „Малки чудеса" отбелязват Световния ден на недоносените деца с онлайн събитие с безплатен достъп - конференция „РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца", която ще се проведе в периода 16-20 ноември 2020 г. Конференцията е разделена в няколко тематични дни:

Неонатологични грижи за преждевременно роденото бебе - 17 ноември 2020
Проследяване на недоносеното бебе и малкото дете - 18 ноември 2020
Кърмене, захранване и орална грижа - 19 ноември 2020
Ранно детско развитие - 20 ноември 2020
В тематичните панели ще вземат участие водещи неонатолози, акушер-гинеколози, стоматолози, рехабилитатори, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.
Участието в конференцията е безплатно след предварителна регистрация на следния линк: live.premature-bg.com/

На самият 17 ноември (Световен ден на недоносените деца) ще се проведе и онлайн среща за обмяна на родителски опит под надслов "Бебето ми (б)е в неонатология, далеч от мен" с водещ - психотерапевтът Ния Коновска.

Защо продължаваме да се борим за достъп на родителите
до недоносените им бебета и в условията на COVID-19

Дейността на Фондация „Нашите недоносени деца" за осигуряване на комплексна подкрепа за най-малките и уязвими пациенти - от раждането им, през престоя в болница, до грижата след изписването, продължават и през предизвикателната 2020 г. Тази година изправи семействата на недоносени деца и медицинските екипи пред ново, непознато до момента предизвикателство - коронавирусната пандемия. През лятото на 2020 година стартира и глобалната кампания "Без раздяла. Заедно за по-добра грижа! Недоносени и новородени с влошено здравословно състояние близо до родителите си." под егидата на GLANCE, глобална инициатива стартирана и координирана от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI).

Фондация „Нашите недоносени деца" като част от GLANCE и партньор на EFCNI за България, активно подкрепя кампанията. В тази връзка, още през юни тази година, Фондацията излезе с отворено писмо, подкрепено от членовете на Научния борд и Консултативен съвет към Фондация „Нашите недоносени деца", водещи неонатолози и физиотерапевти, което беше изпратено до Министерство на здравеопазването по повод настояване за неразделяне на семействата от техните новородени. До момента няма никаква обратна връзка и реакция от страна на институциите. Така, в навечерието на Световния ден на недоносените бебета семействата все още нямат достъп до своите новородени, според съществуващата наредба на МЗ за ограничаване на свижданията в болничните отделения и въпреки експертните препоръки на СЗО, както и доказаното терапевтично въздействие върху възстановяването на децата, които имат контактът кожа-до-кожа, кърменето, храненето с кърма, физическата близост и говорът на родителите.

Изграждането на семейни стаи в болниците, в които родителите да могат да прекарват пълноценно време с недоносеното си бебе, преди изписването му от болницата, е част от дългогодишните усилия на Фондация „Нашите недоносени деца" за въвеждане на семейно-ориентираната грижа по време на болничния престой на недоносените новородени. Тази година бяха открити две семейни стаи - в МБАЛ Търговище и в УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович" АД, гр. Стара Загора. Те разполагат с кът за кърмене и контакт кожа до кожа, преповиване и грижи за бебето. Предвид противоепидемичните мерки, в момента стаите са на разположение на майките на недоносени бебета в периода преди изписването им от болница. Стаите са обзаведени и оборудвани с подкрепата на NEPI Rockcastle - компанията-собственик на Paradise Center и Serdika Center в България.

Всеки присъстващ и съпричастен към каузата на Фондация "Нашите недоносени деца" може да направи своето дарение с дарителски SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777 или по банков път:

Фондация "Нашите недоносени деца"
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF