Учители, директори и родители са против маските в клас за ученици в начален етап
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2020 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учители, директори и родители са против маските в клас за ученици в начален етап

/КРОСС/ Учителите, директорите на училища, родителите и учениците не считат за подходящо носенето на предпазни маски в клас за учениците от начален етап. Отчетливо мнозинство от учителите и директорите желаят учениците и в прогимназиален етап, и в гимназиален етап да носят маски в клас, показват изводите от изследване на двете директорски организации в образованието, което е за нагласите на директори, учители, родители и ученици за носенето на маски в клас от ученици, предаде БТА.

Анкетата е направена и обобщена от Асен Александров - директор на столичното 51-во Средно училище "Елисавета Багряна", който е и председател на Сдружението на директорите в средното образование в Република България /СДСОРБ/, и от Диян Стаматов - директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов", който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/. Александров и Стаматов уточняват, че анкетата е национално представителна и в нея са участвали представители от 221 общини.

На въпросите в анкетата са отговорили 130 директори на училища, 1451 учители, 4121 родители и 816 ученици. И в четирите групи е обща тенденцията за по-голямо одобрение на носенето на маските в клас с нарастването на възрастта. Учителите и директорите считат, че носенето на маски би направило по-безопасна училищната и външната среда. Отчетливо мнозинство от родителите и учениците не желаят учениците и в прогимназиален, и в гимназиален етап да носят маски в клас. Родителите и учениците считат, че носенето на маски няма да направи по-безопасна училищната и външната среда.

Данните показват, че и в четирите групи анкетирани по-голяма е нагласата за носене на маски в районите с най-голямо заразяване от COVID-19, като София, Пловдив, Варна, Бургас, Търговище и т.н.

С оглед на големия брой заболели учители в много училища и психическата нагласа на учителите, "СДСОРБ и СРСНПБ препоръчват задължителното носене на маски в клас за прогимназиален и гимназиален етап в училищата".