Москва посредник в преговорите за Нагорни Карабах
Секция: Русия
18 Ноември 2020 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва посредник в преговорите за Нагорни Карабах

/КРОСС/ Френски и американски дипломати ще преговарят днес в Москва за Нагорни Карабах, обяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Целта е да се отстранят неясните моменти, които произтичат от сключеното примирие между Армения и Азербайджан.

Жан-Ив Льо Дриан коментира пред депутатите в парламента, че неяснотите са свързани с въпроса за бежанците, присъствието на Турция, завръщането на бойците и началото на преговорите за статута на Нагорни Карабах.

След постигнатото с посредничеството на Москва примирието между Ереван и Баку, Русия разполага сили, предназначени да наблюдават края на военните действия. Президентът на Турция Реджеп Ердоган поиска от парламента в Анкара да одобри изпращането на турски военни в Азербайджан с цел създаване на съвместен турско-руски „мироопазващ център", за да се следи изпълнението на примирието в конфликта.

Искането на Ердоган предвижда мисията на турските военни да е с продължителност една година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче обясни, че центърът за наблюдение на територията на Азербайджан е част от двустранно споразумение между Москва и Анкара, подписано два дни след споразумението за прекратяване на огъня между Азербайджан и Армения. Според това споразумение само Русия ще има миротворчески контингент в Нагорни Карабах.