Мики Маус стана на 92 години (видео)
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Ноември 2020 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мики Маус стана на 92 години (видео)

/КРОСС/ Днес се навършват 92 години от премиерата на Мики Маус - емблематичната анимация на Уолт Дисни.

На 18 ноември през далечната 1928 г. се е състояла премиерата на първия озвучен анимационен филм на Мики Маус - Steamboat Willie. Премиерата на анимацията всъщност е шест месеца по-рано, но компанията приема 18 ноември за рожден ден на анимационния герой, който 91 години по-късно е символ не само на Уолт Дисни Къмпани, но и на детството на няколко поколения.

Мики Маус е създаден от Уб Айуъркс и Уолт Дисни, който го е и озвучавал в началото. Първоначално анимационният герой е създаден като заместник на Освалд Щастливия заек - популярен герой в онези времена, създаден в студиото на Дисни за Юнивърсъл. Поради спор за по-висок бюджет, договорът е прекратен и всъщност това е причината за раждането на любимата на милиони деца анимация.
Уолт Дисни, който преди това е правил неми филмчета с мишки, решава, че за да спаси компанията си, се нуждае от нови лица. Тогава проектът е подновен. Първоначално героят е трябвало да се казва Мортимър Маус, но съпругата на Дисни го убеждава, че това име е прекалено претенциозно. Така героят вече има и име - Мики Маус. Дисни обаче не се отказва от първоначалното име и го използва за чичото на Мини Маус - Мортимър.

Първата публична поява на Мики Маус е през 1923 г. в американски вестник. Пет години по-късно - на 15 май 1928 г., е премиерата на първото нямо филмче от поредицата - Plane Crazy. То е със сравнително прост сюжет и не успява да впечатли нито критиците, нито аудиторията. Дисни не успява да намери дистрибутор и отново претърпява провал. Въпреки това обаче той не се отказва. Шест месеца по-късно е премиерата на първия озвучен филм на Мики Маус, който е доста по-успешен, а Дисни, който не се отказва от героя си, успява да го превърне в световен символ.
Снимка: Flickr

Две години след премиерата, на 13 януари 1930 г. в американските всекидневници се появяват първите комикси на Мики Маус - дело на художника Флойд Готфредсън. През 40-те години пък се появява изданието „Walt Disney's Comics and Stories", в което има по-дълги истории за Мики Маус.

В Европа Мики Маус се появява през 30-те години. Комикси излизат във Великобритания, Югославия, Италия и други. Италианското издание "Toppolino" всъщност излиза и до днес.

Освен това Уолт Дисни продава лиценза на производители, които допълнително популяризират образа на Мики, използвайки го на практика за всякакви продукти - от кукли до четки за зъби и посуда.

Интересно е, че всичко това се случва на фона на Голямата депресия. Докато Америка и целият свят, раздирани от икономически катаклизми, тънат в мизерия, компанията на Дисни не спира да жъне успехи.

Уолт Дисни развива компанията си и през 1940 г. акциите ѝ започват да се търгуват. През петдесетте години пък той вижда нов път за развитие - извън екранния свят в реалността. През 1955 г. Анахайм, Калифорния е открит първият Disneyland. Увеселителният парк жъне огромен успех. След четири години е разширен, а по-късно се появяват и много други Disneyland увеселителни паркове. Във всеки един от тях Мики Маус е на централно място.

През 1978 г. Мики Маус получава своя звезда на Алеята на славата - първата такава за анимационен герой. Това е показателно не само за популярността на човекоподобната мишка, но и за социо-културното ѝ значение.

Благодарение на това днес този анимационен герой на Дисни не е само любим образ от детството, но и марка за милиарди. Днес той заедно с Кока Кола и Макдоналдс олицетворяват глобализма на САЩ и северноамериканския начин на живот. Мики Маус пък сам по себе си може да символизира решителния триумф на късния индустриален капитализъм и корпоративната идентичност, както пише The Conversation.

Съветският режисьор Сергей Айзенщайн пък твърди, че анимационната форма на Мики е "освобождаваща сила към промяна, която разхлабва коланите на усмирителната риза на съвременната американска култура, докато в същото време иронично е една от определящите ѝ форми".

Днес мненията за анимацията са полярни, някои го обичат, други го критикуват. Ако едни го възвеличават, други го обвиняват в прекомерното му комерсиализиране. Погледнато от друг ъгъл, може би именно поради тази комерсиализация Мики Маус успява да се задържи на челните позиции на анимационните класики и в сърцата на децата вече 91 години. Той си остава емблема в анимационното изкуство и символ не само на една отминала епоха, но и на детството на поколения.

video: https://www.youtube.com/watch?v=LsiYMA_DcEk