bTV Новините празнуват 20-ия си рожден ден
Секция: КУЛТУРА
18 Ноември 2020 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
bTV Новините празнуват 20-ия си рожден ден

Най-много потребители се доверяват на btvnovinite.bg сред новинарските сайтове

/КРОСС/ bTV Новините празнуват 20-ия си рожден ден с най-високата оценка от зрителите. Това е редакцията с най-голямо и нарастващо доверие и източникът на най-обективната ТВ журналистика в страната според национално представително проучване на „Маркет Линкс"*, проведено през октомври 2020 г.

Всичко започва на 18 ноември 2000 г., когато след месеци усилена подготовка се излъчва първата емисия на bTV Новините. За първи път зрителите научават най-важното от деня не от един, а от двама водещи - една от десетките иновации, които bTV въвежда в телевизионната журналистика в България. За по-малко от година след първата си емисия bTV Новините се утвърждават като абсолютен информационен лидер, като преломният момент е 11 септември 2001 г., когато цяла България проследява на живо атентатите в САЩ чрез ефира на bTV.

Двайсет години по-късно bTV Новините остават *най-близо до хората и първи сред всички телевизии, към които зрителите биха се обърнали със свой проблем или сигнал.

„Стратегията ни е да интегрираме цялото съдържание, което произвежда редакция „Новини, актуални предавания и спорт", на всички наши платформи. Така зрителите  гледат репортажите, разследванията и интервютата на нашите журналисти както по телевизията, така и в интернет. За нас видеожурналистиката отдавна не е само емисия или предаване по телевизията", каза Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Media Group.

В година на безпрецедентна глобална пандемия, събития и конфликти от световно и национално значение, нюзрумът на bTV е поставен на първо място по отношение на достоверното отразяване на международни новини (според 49.6% от анкетираните), ексклузивна информация и интервюта (според 41.8%) и с обективно представяне на извънредни събития на живо (според 41.2%). Най-много зрители определят bTV и като най-независима и равноотдалечена от политическо влияние, а над 40% ще следят следващите избори в ефира на медията. Най-много потребители (34%) се доверяват на btvnovinite.bg като първи източник на информация сред новинарските сайтове. Над 42% от анкетираните пък биха проверили истинността на съмнителна информация именно чрез каналите на bTV.

„Да задържиш доверието на зрителите 20 години и дори да го увеличиш във време на предизвикателства е най-голямото признание за значимостта на bTV Новините. Това е и доказателство за нуждата от качествена, независима и безпристрастна журналистика за хората в България в миналото, днес и в бъдеще", коментира Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Двайсет години след излъчването на първата си емисия bTV Новините са на първо място и с атрактивния начин на представяне на информацията - според над 43% от зрителите. Новатор в технологиите, телевизията въведе преди всички останали 3D-mapping, 360˚ видео и добавена реалност в ефир, както и 360˚ livestream. Уникалното за Централна и Източна Европа високотехнологично интегрирано студио, което стана дом на новините и актуалните предавания на bTV през 2019 г., влезе в топ 5 на най-престижния конкурс за маркетинг и дизайн в областта на медиите в света. Но най-важната му функция е, че помага на публиката да задържи вниманието си към най-важното от деня.

Години наред лицата на нюзрума и редакционните екипи посвещават времето и енергията си в полза на редица социално значими каузи. Повече от 40% от респондентите в проучването на „Маркет линкс" споделят мнението, че в bTV работят водещите и репортерите, които задават най-близките и реално вълнуващи обществото въпроси, а 39.7% от анкетираните посочват, че в ефира на телевизията откриват най-много добри новини и вдъхновяващи човешки истории.

Част от bTV Новините са спортните новини. Тази година редакцията отбелязва и 20 години от първото излъчване на УЕФА Шампионска лига в каналите на bTV. Неделима част от новинарската емисия е и прогнозата за времето, поднесена от едни от най-обичаните телевизионни лица за последните 20 години и леснодостъпна и на dalivali.bg.

*Национално представително проучване на „Маркет Линкс" с извадка от 1017 лица на възраст 18-54 г., проведено през октомври 2020 г.