Три сестри в Театър 199, но не от Чехов, а от Елена Телбис
Секция: КУЛТУРА
18 Ноември 2020 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три сестри в Театър 199, но не от Чехов, а от Елена Телбис

/КРОСС/ Три сестри се събират в дома от своето детство дни след погребението на майка си, за да разчистят „боклуците" от жилището. Там ще се натъкнат на някогашните си играчки, ще си спомнят стари случки и вражди, комплекси и разочарования, ще се карат и ще се сдобряват, за да опитат да открият себе си и другата до тях.

Това се случва в наградената пиеса „Боклук", която спечели шестото издание на конкурса на Театър 199 за съвременна българска драматургия и която на сцената реализира проф. Ивайло Христов. Нейната авторка по чиста случайност се е оказала негова ученичка, актрисата Елена Телбис, която играе и една от ролите в спектакъла.

Животът отдавна е разделил трите сестри, които са поели по съвсем различни пътища. Андромеда, или Анди (Анастасия Лютова) създава компютърни игри някъде в Азия, предстои й полет до Токио още на следващия ден. Тя е наострена и рязка, не е скъсала връзката с родната езикова традиция в сферата на псувните, освен това сменя мъжете като носни кърпички и най-дългата й връзка е 4 месеца. Касиопея, или Каси (Светлана Янчева) е учителка на село, преподавала е и в университет, но заради нежеланието си да се сближи с технологиите се е отказала. Тя е някак стихнала и депресивна, примирила се е, че е скучна за околните, но сякаш е отворена към тях. Вероника, или Вера (Елена Телбис, ще се редува в ролята с Весела Бабинова) е била най-умната от трите, ала не се е реализирала като професионалист, а е предпочела семейния уют. Тя е привидно доволна от живота, жестовете й са на изискана домакиня, която обаче май е прекалено зависима от съпруга си, на когото е родила 3 деца. Ще могат ли тези три толкова различни планети да синхронизират орбитите си? Ще могат ли сестрите поне за два часа в този живот да си говорят нормално, без да се изтрепят от неприязън и любов?!...

В течение на действието героините споделят своите най-съкровени чувства, мечтания и болки. В спомени и спорове, разчиствайки апартамента, те ще разкрият една на друга, а и всяка за себе си, неизказвани преди и неподозирани дълбочини на своите характери. И ще осъзнаят колко силни са невидимите нишки, които ги свързват и разделят. „Боклук" е пиеса, която се занимава с най-дълбоките чувства, които таят душите ни. И колко трудно е да се пречистим, когато се появи възможност да ги споделим. Текстът на Елена Телбис е изненадващо проницателен по отношение на човешкия дух за един толкова млад творец, казват от театъра. Неговата поетика и хумор, психологическа правдивост и деликатна меланхолия са действително изящни.

Снимки: Елена Ненкова
(от ляво на дясно) Анастасия Лютова, Елена Телбис и Светлана Янчева в „Боклук".