Вселенският патриарх Вартоломей прие Помпео в Истанбул
Секция: Православие
18 Ноември 2020 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вселенският патриарх Вартоломей прие Помпео в Истанбул

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с базирания в Истанбул духовен водач на православните християни по време на кратко пътуване до Турция вчера, което предизвика гнева на турските официални лица и не включва срещи с никой от тях.

Помпео, който е на обиколка в седем държави из Европа и Близкия изток, публикува в Туитър снимки, след разговора с Вселенския патриарх Вартоломей I, лидерът на около 300 милиона православни християни, след като посети патриаршеската църква "Свети Георги" в квартал Балат, в Истанбул.

Помпео заяви, че „като лидер на православния свят" Вартоломей „е ключов партньор, тъй като ние продължаваме да защитаваме религиозната свобода по целия свят".

Носейки маска с американско знаме, Помпео по-късно обиколи близката джамия Рустем Паша, която е построена от османския архитект Синан и е известна с колоритните си синьо-бели плочки. Съпругата му Сюзън носеше маска и забрадка по време на посещението в джамията, в съответствие с мюсюлманските традиции.

Помпео публикува снимки и написа в Туитър: "Трогнат съм от спиращата дъха красота на джамията Рустем Паша. Ангажиментът на Америка за религиозна свобода няма да се колебае: на всички хора трябва да бъде позволено да практикуват вярата си открито и свободно в места за поклонение като това."

После Помпео се срещна и с католическият апостолски нунций в Турция, Туркменистан и Азербайджан, архиепископ Пол Ръсел. На срещата двамата са обсъдили "как САЩ могат да подкрепят междурелигиозните мирни усилия в този регион.", сподели в Туитър американския секретар.

Разговорите в Истанбул бяха съсредоточени върху религиозните свободи в Турция, което разгневи Анкара и подтикна длъжностните лица да призоват Вашингтон да се съсредоточи върху нарушенията на правата на човека в Съединените щати.

Миналата седмица Турция излезе с остро формулирано изявление, в което критикува плановете на Помпео и заяви, че Вашингтон трябва да се „погледне в огледалото" и да се занимае с въпроси като расизъм, ислямофобия и престъпления от омраза.

Пътуването идва на фона на вече наранените връзки между двамата съюзници в НАТО по редица въпроси, въпреки че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският президент Доналд Тръмп поддържат приятелски лични отношения.

Висши служители в Държавния департамент на САЩ заявиха, че липсата на официални срещи в Турция се дължи на проблеми с графика по време на краткото спиране. Те казаха, че са търсени срещи, но турските официални лица не са успели да дойдат в Истанбул от столицата Анкара по времето, когато Помпео ще бъде там. Служителите отбелязаха, че Помпео и неговият турски колега планират да се видят в началото на декември на среща на външните министри на НАТО.

От Анкара обявиха, че защитават правата на гражданите от различни религии свободно да изповядват вероизповеданията си, въпреки че наскоро получиха сериозни критики, включително от Помпео, за превръщането на забележителността на Истанбул Света София в джамия, пренебрегвайки статута на бившата катедрала да е музей като признание за мултикултурното минало на града.

Междувременно около 25 членове на лява националистическа група, провъзгласили се за Турския младежки съюз, организираха кратка демонстрация близо до Патриаршията под засилено полицейско присъствие, протестирайки срещу Помпео за срещата с Вартоломей вместо с държавни служители. Демонстрантите скандираха „Долу с американския империализъм" и „Прибирайте се в къщи Янки".

Снимки: Михаел Гушев, Истанбул