Путин: Отказ на Ереван от споразумението с Баку ще е огромна грешка
Секция: Русия
18 Ноември 2020 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Отказ на Ереван от споразумението с Баку ще е огромна грешка

/КРОСС/ На днешното си пленарно заседание Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, одобри предложението на президента Владимир Путин за изпращане на миротворци в Нагорни Карабах.

В интервю за руската държавна телевизия президентът Путин заяви, че най-важният резултат от обявеното примирие е спирането на кръвопролитието в оспорвания между Армения и Азербайджан район.

„Само по официални данни загиналите са над 4000. Мисля, че всъщност са повече. Десетки хиляди ранени и осакатени. Вижте, това не е кино. Това е трагедия в живота на конкретни хора, на конкретни семейства. Затова прекратяването на кръвопролитието е най-важният резултат", каза той.

Путин подчерта, че отказът на Армения от споразумението при евентуална смята на властта в страната би бил огромна грешка.

Прекратяването на огъня в Нагорни Карабах беше договорено през нощта на 9 срещу 10 ноември между президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян при посредничеството на руския лидер. Споразумението предвижда разполагането на близо 2000 руски миротворци в Нагорни Карабах за период от 5 години.