Победителите в маратона на София с допинг, може да им отнемат медалите
Секция: СПОРТ
18 Ноември 2020 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Победителите в маратона на София с допинг, може да им отнемат медалите

Те са със спрени права заради употреба на забранен синтетичен анабол

/КРОСС/ Победителите в тазгодишния маратон на София Юсеф Сбаи (Mароко) и Виктория Хапилина (Украйна) са със спрени права заради употреба на забранения синтетичен анабол ЕПО, съобщиха от Athletics Integrity Unit, цитирани от gong.bg.

Любопитно е да се отбележи, че Сбаи, който има и италианско гражданство, спечели и маратона във Варна, който се състоя след софийския, като това му донесе печалба от 15 000 лева. Хапилина спечели в столицата с най-доброто време в историята на състезанието - 2.27.59 часа.

Във връзка с публикуваната от Athletics Integrity Unit (AIU) информация организаторите на Wizz Air София маратон заявяват:

Wizz Air София маратон се гордее с политиката си на нулева толерантност към допинга. Като вече утвърдено състезание от световен ранг с „Бронзов етикет" в леката атлетика, ние сме активни и безкомпромисни в стриктното спазване на антидопингови инициативи. Нашата подкрепа в „Програмата за феърплей в атлетиката" е пример за ангажимента ни за чист спорт. Според изискванията на титлата „Бронзов етикет" осигуряваме международен допингконтрол и вземането на поне 6 проби от призьорите във всяко издание на състезанието.

Новината за временно спиране правата на победителите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно послание към тези, които възнамеряват да се състезават с измама и нечестни средства.

Заедно с нашите партньори, спонсори и градските власти, ние оставаме силно ангажирани за феърплей и чист от допинг спорт.

Организаторите на маратона ще изчакат крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics) преди да пренаредят класирането и наградите на призьорите.