Бързият радиоимпулс, идващ от нашата галактика, се повтаря
Секция: Наука
19 Ноември 2020 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бързият радиоимпулс, идващ от нашата галактика, се повтаря

/КРОСС/ Астрономи потвърдиха официално, че първият бърз радиоимпулс, засечен от обект в рамките на галактиката Млечен път, е с повтарящ се характер.

Според ново проучване SGR 1935+2154 е излъчил още два мощни радиосигнала, които са консистентни с онова, което сме виждали от извънгалактическите източници.

Новите сигнали обаче не са с еднаква мощност. Това предполага, че най-малко два различни процеса във вътрешността на магнетарите довеждат до излъчването на тези енигматични импулси и че SGR
Бързите радиоимпулси, открити за първи път през 2007-а, продължават да озадачават учените и днес. Те представляват изключително мощни енергийни импулси в радио честотите, които траят не повече от няколко милисекунди. Като цяло са изключително трудни за анализ.

До април 2019-а астрономи засичаха бързи радиоимпулси, идващи единствено от космическото пространство отвъд Млечния път - на милиони светлинни години разстояние. При това положение, в най-добрия случай, учените успяваха най-много да определят галактическия регион, в който са се зародили.

И макар и някои от импулсите да се повтарят, други са засичани еднократно и без никакво предупреждение, което прави проследяването им изключително трудно, дори невъзможно.

Въпреки че няколко бързи радиоимпулса са проследени до галактиката, в която са се зародили, астрономите все още не могат да определят техния конкретен източник. Поне докато магнетарът SGR 1935+2154 не се появи на хоризонта.

На 28-и април 2020-а тази мъртва и изключително магнетизирана звезда в нашата галактика - на едва 30 000 светлинни години - бе засечена да излъчва изключително мощен импулс от радио вълни, траещ една милисекунда.

Малко по-късно, след като коригират разстоянието, астрономите установяват, че сигналът не е толкова силен, колкото извънгалактическите бързи радиоимпулси, но всичко останало пасва на техния профил. По-рано този месец учените потвърдиха, че събитието в действителност е било бърз радиоимпулс и го кръстиха FRB 200428.

Оттогава насетне астрономите държат FRB 200428 под око. И ненапразно - на 24-и май 2020-а радиотелескопът Westbrok Synthesis в Нидерландия засича два бързи радиоимпулса, дълги точно една милисекунда. Те са били излъчени през 1,4 секунди.

Много по-блед бърз радиоимпулс е бил засечен и от радиотелескопа FAST в Китай на 3-и май.

Благодарение на тези три сигнала успяваме да научим редица вълнуващи подробности за явлението, както става ясно от новото проучване, ръководено от Франц Кирстен от технологичния университет Чалмърс в Швеция.

Първиначалните импулси от FRB 200428 през април са били изключително ярки (общо 700 килоянски милисекунди), докато следващите три - не чак толкова. Тези, засечени от FAST, са били най-бледи - 60 милиянски милисекунди, докато сигналите от Westbork - съответно по 110 и 24 янски милисекунди.

Вариацията в силата на сигнала е доста голяма и учените все още нямат представа на какво се дължи тя.

Изследването е публикувано в Nature Astronomy.