Откриха лек за избягване на интубацията при тежко болни с COVID-19
Секция: Наука
20 Ноември 2020 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха лек за избягване на интубацията при тежко болни с COVID-19

/КРОСС/ Холандски учени откриха ефективността на имуносупресора тоцилизумаб при лечението на пациенти с тежка форма на коронавирус, съобщи сайтът „NL Times".Според Марк Бонтен - микробиолог в болницата в Утрехт, това е „наистина добра новина" за пациентите. Препаратът намалява времето, през което болният се нуждае от изкуствена вентилация на белите дробове.

"За тежкоболните хора, които биват лекувани в интензивни отделения не се среща често да бъде открито ново лечение, доказало своята ефективност. Това е истински пробив", смята Бонтен.

Ползата от тоцилизумаб, учените открили при изследване ан 260 болни по цял свят. Устонавено е, че препаратът съдържа протеин, който регулира имунната система.
Според медиците, пациентите с COVID-19, които постъпват в реанимациите, боледуват не толкова от самия вирус, колкото от прекалената реакция на имунната система спрямо него.

Откритието се потвърждава от направено по-рано проучване на швейцарската фармацевтична компания „Roche", която направи клинични изпитания на препарата Actemra/RoActemra (тоцилизумаб) и установи, че той намалява необходимостта от изкуствена вентилация на белите дробове при пациенти с пневмония, предизвикана от COVID-19.