Големите хранителни вериги искат промени в правилата за пазаруване
Секция: ИКОНОМИКА
20 Ноември 2020 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Големите хранителни вериги искат промени в правилата за пазаруване

/КРОСС/ Големите хранителни вериги и аптеките се обявиха за сериозни промени в правилата за пазаруване, които им налага държавата. Т.нар зелен коридор за лицата на над 65-годишна възраст е представян от властта като начин да се предпазят от COVID-19 хората от най-рисковите групи. В същото време, обаче, часовете и правилата се менят многократно от днес за утре и това води до напрежение, санкции и струпвания на хора - именно това, което уж трябваше да бъде избегнато.

В специално становище Сдружението за модерна търговия поиска отпадане на зеления коридор между 13:30 и 16:30 часа за възрастните хора на или над 65 години, защото ограничавал права. Здравният министър попита „Къде сбъркахме", като обясни, че мярката е одобрена от веригите.

Оказва се, че това не е вярно. Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия заяви в студиото на „Тази сутрин", че разговори с Министерството на здравеопазването е имало, но не се е стигнало за консенсус. Участвахме в това съгласуване, изразихме нашите позиции, но никога не сме постигали съгласие, коментира той. По думите му консенсус е имало за сутрешен коридор между 8 ч. и 10 ч. без ограничаване на възрастните хора, но след това се е появила публично спорната мярка гражданите над 65 г. да не могат да пазаруват преди и след тези часове - нещо, което също беше изменено. Според Матеев е добре да се следват естествените навици на хората - възрастните пазаруват сутрин, а младите следобед и вечер. Именно съобразяването с това е улеснило прилагането на мерките през пролетта.

Настоявахме да няма два коридора, за да не се запълни почти целият ден с коридори. Държахме да не е повече от 2 ч. След 16 ч. отива в пикови часове за пазаруване. По всички телевизии се виждат кадри на струпвания около 16:30 часа, отбеляза Матеев.

Според него трябва да се въведе един препоръчителен коридор сутрин, но освен това правителството трябва да се включи с информационна кампания, която да помогне за ориентирането на клиентите. Той отбеляза, че повечето страни в Европа като цяло се въздържат от мерки по контрола на пазаруването, каквито виждаме у нас.

Ако Сдружението за модерна търговия поне е било търсено за мнение по отношение на зелените коридори, то с фармацевтите МЗ въобще не е водило разговор. Аптеките просто видяха заповедта на министъра, посочи председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Наличието на два коридора за аптеките води до това, че между 13:30 ч. и 16:30 ч. те са практически празни, а след това се извиват огромни опашки, посочи той. „Има спешни ситуации и това принуди нас, фармацевтите, да излизаме пред аптеката, за да можем да обслужим спешност", заяви Вълев и припомни, че става дума за здравно заведение и подобно разделяне на млади и стари пациенти няма как да видим, например, в Спешна помощ.

Вече има и глобени аптеки за това, че са обслужвали човек под 65 г. в неподходящия за целта час. Все пак вчера се е стигнало до разговор в Министерството на здравеопазването, като фармацевтите са поискали промяна на коридорите. Дали ще има резултат, предстои да видим.