Военнослужещи даряват кръвна плазма за лечение на Covid-19
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2020 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военнослужещи даряват кръвна плазма за лечение на Covid-19

/КРОСС/ Първите двадесет военнослужещи, които са заявили желание да станат дарители на реконвалесцентна плазма за лечение на тежки случаи на Covid-19, ще го направят в седмицата между 23 и 27 ноември. Акцията се провежда в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). За да не се получават струпвания, е създаден график и военнослежещите са разпределени по дни.
Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов N РД - 103-16 от 9 ноември 2020 г. бе създадена организация за даряване на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този начин може да бъде спасен животът на пациенти в критично състояние, уверяват от ВМА.
Продължителността на целия процес по снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма отнема около 60-90 минути. На всеки дарител се прави предварителна картотека на място във ВМА и изследване за наличие на антитела.
Всеки преболедувал COVID-19, на възраст от 18-65 г., може да стане дарител на реконвалесцентна плазма и по този начин да помогне на други заразени да живеят.
За повече информация: 02/ 92 25 506