Иван Иванов, БСП: Хора умират по стълбите на болниците и по линейките, няма кой да ги приеме  
Секция: ПОЛИТИКА
20 Ноември 2020 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Иванов, БСП: Хора умират по стълбите на болниците и по линейките, няма кой да ги приеме   

Държавата да осигури липсващите средства за поддръжка и медикаменти. И да носи отговорността
 
 
/КРОСС/ БСП не е съгласна с цялостната политика на правителството за преодоляване на кризата. В ефира на БНТ депутатът от левицата Иван Иванов в тази връзка заяви: „В момента сме в ситуация на пълен хаос. За съжаление нашите тези, виждания и предложения за централизиране на подхода на управлението на тази криза не са разбираеми от управляващите, прехвърлят се отговорности и няма ясен протокол."
Народният представител от парламентарната група на "БСП за България" припомни за плана, направен още през 2006 г. за работа по време на епидемии, който е трябвало да бъде приложен.
„Там има ясна отговорност за министър-председател, за министри, за заместник-министри, протокол за всяка една ситуация. Вместо това управляващите хвърлят държавата в хаос и създават паника сред гражданите. Хаосът е пълен, хората са изплашени. Умират по стълбите на болниците, умират в линейки, няма кой да ги приеме. Г-жа Дариткова каза, че трябва да се прецизират текстовете в закона за здравето, какво точно означава това", попита депутатът от БСП. 
По повод тежката ситуация с болницата в Шумен Иван Иванов заяви, че държавата трябва да си влезе в ролята като дари необходимите средства за поддръжка, да се осигурят необходимите медикаменти, които липсват към днешна дата, да се работи централизирано, и да се носи отговорност по веригата.
„Държавата трябва да пренасочи медици от други места, защото Шуменската болница е препълнена, няма къде да ги слагат, няма с какво да ги лекуват тези хора, а заболеваемостта е висока", заяви той.
 
БСП счита, че нерегламентираните обществени превози създават сериозен проблем в сектора и най-вече оцеляването на този сектор, който пострада от ковид кризата.
„Липсата на законови дефиниции довежда до неясноти в прилагането на закона. Но начинът, по който се направи това предложение - на крак написано, без да мине през ресорната комисия, нарушавайки основни принципи в наказателното право, води до изкривяване", обясни социалистът. Според него в най-кратки срокове трябва да се изяснят понятията "обществен превоз" и "споделено пътуване", както и кое нарушение носи административно-наказателна отговорност и кое наказателна. 
Темата за абсолютната давност върху задълженията е широко дискутирана в БСП от много години. По повод на внесените от управляващите промени в Закона за задълженията и договорите, касаещи приемането на 10-годишната абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, Иван Иванов коментира:  „Подкрепяме тази първоначална крачка, която сама по себе си решава един проблем, тоест слага се край на безкрайните задължения и прехвърлянето им по наследство. От друга страна неприемането на закон за несъстоятелност на физическите лица ще доведе до редица съдебни казуси и противоречива съдебна практика. Като опозиция ние ще искаме този закон да стане факт", потвърди позицията на БСП социалистът.