НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.
Секция: Наука
20 Ноември 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.

/КРОСС/ През последните няколко години НАСА усилено работи и подготвя мисия за завръщането на хора на Луната. Агенцията упорито преследваше срок за реализирането на мисията през 2024 г. Новият ѝ доклад обаче повдига съмнения дали това ще се случи, съобщава онлайн изданието DigitalTrends.

Тази седмица НАСА публикува своя годишен доклад за най-големите си предизвикателства. В него съобщава, че трудностите пред мисията за връщане на хора на Луната в рамките на следващите четири години се увеличават. НАСА иска през 2024 г. на Луната да стъпи първата жена, както и още един мъж.

Всъщност, първоначалният срок беше 2028 г., но миналата година вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс нареди на агенцията да реализира мисията до 2024 г. В доклада си НАСА казва, че това ще е много трудно, тъй като все още има "много неотговорени въпроси за крайната цена, графика и мащаба" на мисия.

Например тепърва предстои да се произведе и сертифицира ракетната система за пътуването до Луната. Трябва да се тестват и двигателите и много други компоненти. Пандемията вече е дала своето отражение и допълнително е забавила работата по тези задачи.

Трябва да се довърши и работата по модулът, който ще отведе астронавтите и оборудването в орбита около Луната, както и самият апарат за кацане. Затова агенцията не очаква всичко това да стане до 2024 г.

Нещо повече, НАСА казва, че ще се нуждае от "силно, постоянно и трайно лидерство от президента и Конгреса... както и от стабилно и навременно финансиране". Само така агенцията вижда постигането на целта възможно най-близо до поставения срок и след това да може да се заеме с по-голямата задача - изпращане на хора на Марс през следващото десетилетие.