Роди се петнисто виетнамско еленче в столичния зоопарк
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Ноември 2020 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роди се петнисто виетнамско еленче в столичния зоопарк

/КРОСС/ В Софийския зоопарк се роди малко еленче в стадото на петнистите виетнамски елени. То е третото еленче от този вид, което се ражда тази година в столичната зоологическа градина, съобщиха от Столична община.

Виетнамските елени са подвид на елените „сика", известни още като японски елени, които са разпространени в Азия и са разселени и на други континенти като ловен и декоративен вид. Те са много красиви и са единствените елени, при които белите петна по канеленокафявата им козина се запазват и при възрастните индивиди.
Виетнамските петнисти елени „сика" са се срещали единствено във Виетнам, но днес са изчезнали в природата и се отглеждат само в паркове и зоологически градини.

„Софийският зоопарк получи стадото виетнамски елени по линия на Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Главната цел на програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА, е именно размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и възстановяването на техните популации в природата. Затова за нас е изключителен успех появата на третото малко еленче, защото допринасяме за възстановяване на този красив вид в природата.

В момента консервационната роля на зоопарковете е все по-голяма и се превръща в наша основна функция. Ние следваме тенденцията и активно се включваме в тези дейности като участваме в 8 ЕЕР програми, въпреки, че е все сме още кандидат член на ЕАЗА.

Но вярвам, че ще успеем да станем част от европейското семейство на зоопарковете и да получаваме още по-редки и застрашени животни, които да радват посетителите на зоопарка", каза Добромир Бориславов, директор на ОП „Зоологическа градина-София".