Мария Габриел: Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна и достъпна
Секция: Здраве
21 Ноември 2020 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел: Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна и достъпна

/КРОСС/
Еврокомисарят заяви, че държави на ЕС, по едно и също време, пропорционално на тяхното население, ще получат достъп до медикамента
„Европейската агенция по лекарствата вече анализира данните за ваксините на двете компании, които обявиха, че ваксините им срещу COVID-19 са високо ефективни. Реалистично е до края на годината да се сертифицира кандидат за ваксина. Това обаче не означава, че още на следващия ден ваксината ще е на разположение. Трябва да се вземат под внимание редица фактори, като например начините за съхранение". Това заяви в студиото на „Събуди се" еврокомисарят за иновациите и научните изследвания Мария Габриел.


По думите й всички държави на ЕС, по едно и също време, пропорционално на тяхното население, ще получат достъп до медикамента. Това важи и за България, тъй като се преговаря с производителя от името на евроблока.

„Няма как да се изчислят разходите за ваксината към момента, тъй като все още няма яснота, който ще е доставчикът. Към момента сумите варират", заяви еврокомисар Габриел.„Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна и достъпна", посочи тя.