Янаки Стоилов: С прогресивния данък огромно мнозинство от хората ще плащат по-нисък данък
Секция: Коментари
21 Ноември 2020 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янаки Стоилов: С прогресивния данък огромно мнозинство от хората ще плащат по-нисък данък Борисов се криеше с месеци, сега сме на трето място по починали

/КРОСС/ Да се намали облагането на данъчната основа на всяко младо семейство с едно дете до 500 лeва месечно, означава стотици хиляди семейства да имат по-големи доходи.
Предложението на БСП защити в предаването „Панорама" зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. „Огромното мнозинство от хората ще плащат по-нисък данък, а заможните ще плащат малко повече от сега", конкретизира Стоилов.
„В предложения от БСП бюджет дефицитът е по-нисък с половин милиард, отколкото този на ГЕРБ", отбеляза социалистът.
Стоилов припомни, че БСП предлага преизчисляване на всички пенсии с по-висок осигурителен доход: „То ще бъде справедливо за всички групи пенсионери. Предлагаме ДДС на лекарствата да стане 9%. Там цените са регулирани и със сигурност намалението ще се усети."
Янаки Стоилов подчерта, че България е рекордьор по неравенства в Европейския съюз и има осем пъти разлика между най-ниската и най-високата подоходна група.
„Ние искаме по-голямо обезщетение за отглеждане на дете през втората година на майчинството, както и безплатни учебници за всички ученици. Предлагаме по-високи възнаграждения и за лекарите, учителите и полицаите", обясни заместник-председателят на БСП в ефира на БНТ.
Янаки Стоилов коментира, че БСП е против предложенията на ГЕРБ за оскъпяване на ВиК услугите, за двойното увеличение на извънредния труд и промените в законодателството за бързите кредити, които ще ощетяват още повече хората в недоимък.
„Няма как да сме съучастници в това и да крепим кворума, за да успеят поредните корупционни и лобистки практики на управляващите", отбеляза по широко коментираната тема за нерегистрирането в парламентарната зала на депутатите от БСП Янаки Стоилов.
Той разясни поведението им: „Затова депутатите на БСП ще помогнат, където е най-необходимо в момента - ще бъдат доброволци в болниците и в училищата".
Проф. Стоилов изтъкна, че Борисов се е криел в продължение на месеци и е пускал клипове, вместо да управлява ефективно.
„Лятото беше пропуснато в борбата с коронавируса. В тези месеци трябваше болниците да бъдат преструктурирани. Няма здравна карта, няма здравна електронна система. Не бяха планирани и мерки при различни ситуации. Управляващите са с печален рекорд - днес България е на първо място по брой починали в Европа на един милион население, а на двуседмична база страната ни е на трето място по починали", критикува по време на участието си в БНТ проф. Янаки Стоилов.