Цветан Цветанов: Последиците от COVID-19 ще са катастрофални
Секция: Анализи
21 Ноември 2020 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Цветанов: Последиците от COVID-19 ще са катастрофални

/КРОСС/ Интервю на председателя на Републиканци за България Цветан Цветанов за Хасковската телевизия ETV.BG
Работните посещения, които правим със зам.-председателя Павел Вълнев са, за да посетим всички областни центрове и колкото може повече общини. Обявяваме представителите на структурите на Републиканци за България.
Говорим за актуалните теми, които вълнуват българските граждани. Най-важната тема е пандемията и мерките, които предприема българското правителство. За жалост се постигна хаос и България е в статистиката с най-критична ситуация и сме в списъка като 3 страна по жертви от COVID-19.
Виждаме, че тези 7-8 месеца след първата вълна Българското правителство просто не е направило абсолютно нищо, за да има ясен план за действие както се направи в много от европейските държави и смъртността не е толкова голяма.
Най-големият проблем е хаосът и оправянето на всеки самостоятелно. Това означава, че имаме огромен дефицит на доверие както към институциите и неспособност да се справят със ситуацията.
Предложението, което направихме от Републиканци за България с лекарския експертен съвет - те дадоха много ясни решения. За голямо съжаление те са много закъснели, но най-важното беше липсата на ясно идентифициране на болниците, които да бъдат обособени като ковид болници. Това създаде хаос и невъзможност дори плановите операции да могат да бъдат правени в специализираните болници.
Решението беше едно съгласно чл. 5 от ЗЛЗ ведомствените болници - Транспортна, МВР болница, ВМА и останалите по страната можеха да задоволят над 2/3 от легловата база, която беше необходима с експерти, лекари, оборудване на съответната техника и обезопасяването на живота и здравето на всички екипи, които работят. По този начин щеше да има и лесно финансиране, защото бюджетните лечебни заведения не са търговски дружества и въпросът можеше да бъде решен много бързо с решение и постановление на Министерски съвет.
Така НЗОК щеше да си свърши работа с Търговските лечебни заведения и всички тези планови операции, които трябваше да бъдат направени.
Оценката за сегашното управление
Последните няколко месеца изцяло хаотична и популистка. Държавата респективно се управлява от джипка, а когато това се случва от министър-председателя по този начин това означава, че ние сме далеч от институциите - от символите на държавността. Има един или двама спътника до него и се слушат някакви самовлюбени изказвания за успехите и просперитетите, а никой не вижда, че в момента в селата хората изнемогват, никой не защитава българските производители. Това са политики, които трябваше да се направят точно от правителството, за да могат в условията на тежка криза като пандемията, която ще е с много тежки последици за икономиката да съхраним всяко едно работно място.
Да може да подпомогнем бизнеса и да гарантираме, че малкият и средният бизнес ще бъде съхранен.
В момента правителството си купува гласове като заявява, че ще увеличи заплатите в бюджетната сфера, но най-важно е какво правиш за бизнеса, защото той заедно с икономиката са тези, които осигуряват приходната част на бюджета. Разходната е най-лесно да я направиш, но ако нямаш приход не може да се осъществи.
Не се чувам с премиера Борисов откакто имаме диаметрални различия по евротлантическата ориентация на страната и поведението, което се демонстрира в момента. Не виждам смисъл да се водят каквито и да е било разговори.