Франция създава Световна академия на СЗО за подготовка на здравни работници
Секция: СВЯТ
22 Ноември 2020 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция създава Световна академия на СЗО за подготовка на здравни работници

/КРОСС/ Франция възнамерява да създаде Световна здравна академия в Лион, за да подобри уменията на медицинските специалисти от цял свят. Както френският президент Еманюел Макрон заяви в събота, говорейки на срещата на върха на Г-20, този проект ще бъде реализиран съвместно със Световната здравна организация (СЗО).

"Трябва да укрепим здравните системи по цялата планета, да споделим ресурси и да обучим здравните работници, за да бъде отговорът на здравните предизвикателства на висота. Ето защо Франция подкрепя Световната здравна организация (СЗО) за откриване на Световна здравна академия в Лион, където ще бъдат подготвяни експерти от цял свят", добави той, призовавайки за "глобален, координиран и солидарен" отговор в борбата срещу пандемията.

Според пресслужбата на СЗО, академията ще има за цел да подобри квалификацията на медицинските специалисти. Първите онлайн класове ще започнат през май 2021 г. и се казва, че именно дистанционният работен формат е по-ефективен и удобен за професионалистите. Организацията обещава да революционизира обучението и очаква 10 милиона специалисти да преминат през институцията до 2025 година.

В речта си френският президент подчерта също значението на осигуряването на равенство при разпространението на ваксини и лекарства за коронавирус в света и призова други страни да се откажат от „националния егоизъм" по този въпрос. Той също така се застъпи за тясно сътрудничество с развиващите се страни за производството на лекарства и ваксини за COVID-19 на тяхна територия, за да се улесни разпространението на тези лекарства.

"Когато първата ваксина излезе на пазара, е необходимо да се гарантира достъп до нея по целия свят и на всяка цена, за да се избегне сценарий, при който светът ще живее с различна скорост и само богатите могат да победят вируса и да живеят отново нормален живот", обясни той.