Пренасят ли домашните любимци COVID-19?
Секция: Анализи
22 Ноември 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пренасят ли домашните любимци COVID-19?

/КРОСС/ Няма доказателства този вирус да се предава от животно на човек", категорични са ветеринарите
Разходката на куче в парка повишава риска от зараза с COVID-19 до 78%. За това предупредиха испански учени през седмицата.

Според доктор Димитър Яновски, председател на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз, нашите домашни любимци страдат от коронавируси, но за момента COVID-19 не е доказано да е опасен за тях. „Няма доказателства този вирус да се предава от животно на човек", категоричен е той.
Собствениците на домашни любимци, с които разговаря репортерът на NOVA Виктория Бояджиева, споделиха, че не се притесняват да разхождат домашните си любимци навън. Според тях изолирането на кучетата ще ги направи асоциални, което не е добре за тях.

„И за хората не е хубаво да са асоциални, но ситуацията го налага", пошегува се в студиото на „Събуди се" доктор Димитър Яновски. По думите му не трябва да се изпада в крайности от стопани, които в страха си мажат домашните си любимци с дезинфектанти. „Няма как да живеем в стерилна среда", категоричен е той и отново подчерта, че няма доказано предаване на коронавируса от животно на човек.