Борисов: Трябва да действаме бързо с одобряването на следващия бюджет на ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2020 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Трябва да действаме бързо с одобряването на следващия бюджет на ЕС

/КРОСС/ Намираме се в сериозна ситуация на задълбочаваща се социална и икономическа криза в следствие на пандемията от COVID-19. Затова трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. и на Пакета за възстановяване, които са ключови инструменти за преодоляването на последиците както от всички държави членки, така и от европейската икономика като цяло". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който проведе видеоконферентна среща с посланиците на държавите членки на ЕС и на Конфедерация Швейцария.
Българският премиер бе категоричен, че e необходимо да се положат всички възможни усилия за постигане на съгласие по Многогодишната финансова рамка и по Пакета за възстановяване възможно най-бързо, за да може фондовете и програмите да започнат да действат още от самото начало на следващата година, съобщават от правителствената пресслужба.

Постигането на климатична неутралност в ЕС до 2050 г., ефективните мерки в борбата за справянето с коронавируса и европейската перспектива на Западните Балкани също бяха във фокуса на видеоконферентната среща. „Именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни постави високо в дневния ред на ЕС европейското бъдеще на Западните Балкани", каза още Борисов.
По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е била готова за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни.