Фондация „Димитър Бербатов“ дари 53 лаптопа на ученици в цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2020 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фондация „Димитър Бербатов“ дари 53 лаптопа на ученици в цялата страна

Устройствата са поне с 10 повече от заплатената стойност, благодарение на Lenovo България

/КРОСС/ Общо 53-ма ученици от цялата страна вече получиха своя чисто нов лаптоп Lenovo V15 с лицензиран Windows Pro по програмата „Всяко дете - „в клас", инициирана и проведена успешно от Фондация „Димитър Бербатов". Благодарение на изгодна за децата договорка с Lenovo България, бяха осигурени 53 лаптопа - много повече, отколкото предвиждаше кампанията. Те бяха лично доставени от фондацията в 43 населени места.
Стотици семейства кандидатстваха за лаптопите. Договорените Lenovo трябваше да бъдат в България в средата на ноември, но пристигнаха по-рано и вече се използват - точно навреме в трудната ситуация с дистанционното обучение и недостиг на устройства при учениците. Фондацията е благодарна както на Lenovo България, така и на всеки, направил дарение в подкрепа на кампанията.

Програмата „Всяко дете - „в клас" имаше за цел да позволи на деца от български семейства с финансови затруднения да получат лаптоп, за да могат активно да се включват в онлайн обучението по време на карантина. Идеята възникна през пролетта на 2020 година, след като стана ясно, че заради кризата с COVID-19 много ученици остават изолирани от учебния процес поради липсата на техника.
От старта на кампанията решението на Фондацията е да дари лаптопи с лицензиран софтуер, а не таблети. За да могат учениците не само ще сърфират, но и да създават съдържание и да усъвършенстват уменията си за работа с компютър.
Условията за кандидатстване предвиждаха само ученици от VII до XII клас, а получените молби бяха оценявани комплексно - взеха се под внимание не само доходите в семейството, но и успехът в училище, отсъствията през предходната учебна година и мотивацията на децата. Лаптопите не са безусловно дарени - в края на 2020/2021 учебна година дарените ученици ще разкажат какви резултати са постигнали с тях и ще удостоверят тяхната наличност.
Кампанията приключи, а съвместната работа на Фондация „Димитър Бербатов" и Lenovo България помогна на повече на брой деца от предвиденото. Подкрепата е с дългосрочен ефект, защото още при първоначално наложилото се дистанционно обучение властите в страната заявиха, че ще се преминава в онлайн вариант на „училище" не само при повторното налагане на физическа изолация, но и в периоди на грипна ваканция. Така наличието на лаптоп при учениците гарантира, че поне за няколко години напред ще имат възможност активно да участват в обучението от вкъщи, без да губят от уроците заради липсата на техника.