Въвеждат нови по-строги мерки за ограничение на пандемията от петък
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2020 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въвеждат нови по-строги мерки за ограничение на пандемията от петък

/КРОСС/ Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца - до март 2021 година, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакъв вид спортни мероприятия.

„ Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет", обяви здравният министър. 

  1. „Предложих първо, удължаване срока на обявената епидемична обстановка с 4 месеца, каза проф. Ангелов..
  2. Второ, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности.
  3. Трето, преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси, културни и др. развлекателни мероприятия, включително частни тържества.
  4. Четвърто, продължаване на забраната за посещение на дискотеки, нощни барове и т.н.
  5. Пето, преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, увеселителни и игрални зали, кафе сладкарници и други.
  6. Шесто, преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове с изключение на аптеки, дрогерии, банки, пощи, застрахователи.
  7. Седем - преустановява се организирането на екскурзии."

Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим, допълни още проф. Ангелов. „Само живите и здрави хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи. Ако мерките дадат резултати, ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки."

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

По-рано днес членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисова. По време на съвещанието здравният министър докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.