Безсимптомните носители на Сovid-19 го преболедуват по-бързо
Секция: Здраве
24 Ноември 2020 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безсимптомните носители на Сovid-19 го преболедуват по-бързо

/КРОСС/ Хората, които са положителни за Сovid-19, са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми, потвърждават нови изследвания, подчертавайки необходимостта от бърза изолация.

Изследванията, публикувани в списанието The Lancet, също така показват, че асимптоматичните индивиди могат да премахнат вируса от телата си по-бързо и да останат заразни по-малко време. Това обясни Крутика Купали, учен от Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния.

Според предишни проучвания процентът на безсимптомните случаи може да достигне до 80%, но новият анализ, в който са участвали 21 708 пациенти, показва, че безсимптомните случаи са 17%, или драстично по-малко!

В първото проучване от този вид изследователите са анализирали данни от 98 предишни проучвания за предаването на коронавирусна инфекция. Те сравняват своите открития с два други типа коронавирус, за да разберат по-добре защо Сovid-19 се разпространява толкова бързо. Учените открили, че вирусният товар, т.е. количеството на вируса, открито в организма през различни етапи на инфекция със SARS-СоV-2, достига своя връх в горните дихателни пътища в началото на заболяването, между появата на симптомите и петия ден. Това е важно, тъй като вирусът в горните дихателни пътища се счита за основен източник на предаване. За сравнение, вирусният товар за двата други типа коронавирус, SARS-CoV и MERS-CoV, достига максимум по-късно, съответно между 10 и 14 дни и 7 и 10 дни, осигурявайки повече време за разпознаване на симптомите, съобщава „HuffPost".