От 2021 богатите в Русия с по-високи данъци
Секция: Русия
24 Ноември 2020 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 2021 богатите в Русия с по-високи данъци

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на данъка върху доходите на хората с високи приходи - първата промяна на системата за плосък данък от 2001 г., съобщи АФП.

От следващата година данъчната ставка ще се повиши от 13% на 15% при доходи над 5 милиона рубли (около 55 370 евро по текущия обменен курс). Путин обяви това в телевизионно обръщение в края на юни, седмица преди страната да гласува противоречиви поправки в конституцията, които отвориха пътя на президента да остане на власт до 2036 г.

Очаква се реформата да влее в държавната хазна допълнителни 60 милиарда рубли, каза президентът и добави, че парите ще отидат за финансиране на лечение на деца с "тежки и редки" заболявания.

Настоящата система за плосък данък е въведена през 2001 г. и е сред ключовите реформи от първия президентски мандат на Путин. Модификации на данъчната система се обсъждат от няколко години, включително възможността за намаляване на данъците за хора с по-ниски доходи. Въвеждането на плоския данък „направи възможно извеждането на заплатите и доходите от сянка, опростяването и разясняването на въпросите на данъчната администрация", каза президентът през юни. Но с „новото качество на администрацията, въвеждането на цифровите технологии, стана възможно разпределянето на данъчната тежест по по-диференциран начин", добави той.