НОИ планира по-ниско ДМС при дистанционна работа
Секция: ИКОНОМИКА
24 Ноември 2020 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НОИ планира по-ниско ДМС при дистанционна работа

/КРОСС/ Служителите на НОИ, които работят от дистанция, ще получават по-нисък размер на допълнителното материално стимулиране. Това става ясно от промени в инструкцията, по която се отчита работа в осигурителния институт от всеки работещ там и с която БНР разполага.

В документа е уточнено, че времето за работа от разстояние няма да бъде включено при изчисляването на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати.

В инструкцията се уточнява, че предстои промяна във вътрешните правила за формиране на заплатите.

В заповед на здравния министър от октомври се казва, че работният процес се провежда при възможност в дистанционна форма или се установява работно време с променливи граници или работа на смени.

Това обаче ще бъде финансово неизгодно за служителите на НОИ, що се отнася до допълнителното възнаграждение, ако предпочетат или им е разпоредено да работят от домовете си.

Затова и заетите в осигурителната система се въздържат да работят от разстояние въпреки притеснението, че могат да се заразят с коронавирус на работните си места, става ясно от подадения сигнал до БНР. А сред тези, които с риск за здравето си не желаят да работят от дистанция по финансови причини, има и хора с хронични заболявания.

Попитахме НОИ кое налага планираната промяна, дали са изпълнени указанията за физическа дистанция между служителите в работните помещения поне от метър и половина, попитахме и дали има доказателства за това, че дистанционно работещите постигат по-лоши резултати в работата си. НОИ обаче не смятат за актуални днес подготвените към вчера отговори и вероятно биха коментирали темата за работа от дистанция и ДМС-то, след като стане ясна новата заповед на здравния министър.