Социалната комисия гласува на второ четене промени в Закона за хората с увреждания
Секция: ПОЛИТИКА
24 Ноември 2020 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социалната комисия гласува на второ четене промени в Закона за хората с увреждания

/КРОСС/ Депутатите от парламентарната социална комисия гласуваха на второ четене промени в Закона за хората с увреждания.

„Две са съществените промени, които се предлагат в този закон. Първата промяна е, че към групата на хората със защитена заетост досега бяха включени хората с увреждания, които са с множествени увреждания, сега се прибавят и тези, които са с психически заболявания и интелектуални затруднения. Втората и най-важна всъщност от този законопроект промяна е свързана с прехвърлянето на помощните технически средства, съоръжения и медицински изделия към НЗОК, като това ще стане поетапно през следващата година", каза след заседанието на комисията председателят й Хасан Адемов.

Той посочи, че в закона за бюджета на НЗОК са предвидени средствата, които са за изплащането на тези помощни технически средства, съоръжения, приспособления и медицински изделия.

Промените са внесени от Министерски съвет и с измененията се предвижда дейностите по предоставяне и заплащане на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Националната здравноосигурителна каса до края на 2021 г. Това ще се осъществява по утвърдени механизми и стандарти за качество.

С новите разпоредби се разширява кръгът на лицата, обект на защитената заетост, чрез включване на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения. Така се създават възможности тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда.

Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към Министерския съвет. В тази връзка до края на 2021 г. ще бъдат предприети всички необходими действия за извършване на обстоен анализ с цел въвеждане на прецизни и ясни регулации, свързани с устройството, дейността и правомощията на новата структура.