Всеобщо безплатно тестване за COVID започва в Чехия
Секция: СВЯТ
24 Ноември 2020 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всеобщо безплатно тестване за COVID започва в Чехия

/КРОСС/ Чешките власти планират да проведат до Коледа всеобщо безплатно доброволно тестване на населението за коронавирус с антигенни тестове, заяви днес пред журналисти чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс.

Чехия е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от втората вълна на пандемията, но случаите на Covid-19 бележат спад след седмици на карантинни мерки и вчера правителството понижи нивото на опасност. Регистрираните случаи на зараза с коронавирус са 496 638, починалите от началото на пандемията са 7360, по данните на университета "Джонс Хопкинс".

Страната вече започна използването в старчески домове на антигенни тестове, които са по-бързи и логистично по-лесни от стандартните PCR тестове, за сметка на точността им.

"Много бих искал да се справим с това предизвикателство и да позволим на всички граждани, най-малко седмица или 10 дни преди Коледа да могат да се тестват доброволно и безплатно с антигенни тестове", каза Бабиш. Доброволното масово тестване може да стане част от стратегически план, разработван от здравното министерство, допълни премиерът.

Съседна Словакия вече направи милиони антигенни тестове в рамките на кампания в началото на ноември, която покри по-голяма част от населението. Онези словаци, които не пожелаха да се тестват трябваше де се самоизолират, припомня Ройтерс.

Тестването в Чехия няма да бъде обвързано с условия, увери Бабиш.