Пълнометражният дебютен филм на режисьора Павел Г. Веснаков участва в кинофестивала в Кайро
Секция: КУЛТУРА
25 Ноември 2020 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пълнометражният дебютен филм на режисьора Павел Г. Веснаков участва  в кинофестивала в Кайро

/КРОСС/ Дългоочакваният пълнометражен дебютен филм на режисьора Павел Г. Веснаков „Уроци по немски", ще направи своята премиера на престижния Международен кинофестивал от А клас в Кайро този декември.
„Уроци по немски" ще бъде част от 16 селектирани филма от цял свят в официалната състезателна програма на 42-то издание на Международния кинофестивал в Кайро 2020 и ще се бори за голямата награда „Златна пирамида".

Главната роля във филма играе актьорът Юлиян Вергов, партнират му Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов и др. Интересно появяване има рапърът Огнян Павлов - Fyre, който играе син на Вергов.
Филмът представя два дни от живота на Никола, мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Историята е фокусирана върху раздялата с неговите близки и светът, с който е свикнал. Дали той ще успее да изтръгне корените си и да напусне България или връзката с мястото, което нарича дом е неразривна?

Павел Г. Веснаков:„Историята на главния герой е важна от съвременна гледна точка, защото Никола е представител на поколение, което е свикнало да живее по инерция и да се задоволява единствено с покриването на основните човешки нужди. Моментът, в който той не може повече да търпи собствената си посредственост е както емоционален, така е и важен от социална гледна точка, защото може да накара хората да се замислят, за нарушената комуникация по между си."
Юлиян Вергов е поставен в много нетипична роля, която му дава възможността да разкрие изцяло своя актьорски потенциал и да излезе извън зоната си на комфорт. Веснаков и Вергов са работили заедно преди в телевизионния сериал „Откраднат живот" откъдето Павел решава категорично, че той е актьорът за главната роля в „Уроци по немски".

Освен режисьор, Павел Веснаков е сценарист и съ-монтажист на филма. Продуценти са Моника Балчева и Орлин Руевски, за които също това е първа пълнометражна продукция. Те работят в екип с Павел от 2010г. и са направили заедно 4 успешни късометражни филма, които са получи редица български и международни награди и признания: „Влакове"; „Парафиненият принц", „Чест" и „Зевс".
Копродуцент Германия е Себастиан Уейланд, с който са продуцирани и късометражните „Чест" и „Зевс".
Оператор е Орлин Руевски, сценограф - Северина Стоянова, онтажист -Виктория Радославова, художник костюми - Мариета Спасова, гримьор - Грета Манчева и т.н. Филмът е финансиран от Национален филмов център и Хамбургския филмов фонд. Продукция на Мувименто и Хайматхафен филм Германия.