Диана Ковачева поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Ноември 2020 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диана Ковачева поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие

/КРОСС/ На Международния ден на ООН за борба с насилието над жени /КРОСС/ Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдната министърка Десислава Ахладова, в която настоя, изготвеният законопроект срещу домашното насилие да бъде придвижен до Министерски съвет и внесен за обсъждане, гласуване и приемане в Народното събрание.
Припомняме, че институцията на омбудсмана работи съвместно с Министерство на правосъдието в работна група за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, свързани с по-ефективната защита на жертвите на насилие у дома.
„Обръщам се към Вас с настоящата препоръка не само по повод на Международния ден за премахване на насилието над жените, но и с оглед на все по-изострящия се проблем с домашното насилие в условията на пандемия", пише омбудсманът. Доц. Ковачева посочва данните на СЗО след обявяване на глобалната пандемия, според които във всички страни, включително и България, се наблюдава ескалация на насилието срещу жени.
„Повече от една трета от жените в Европа продължават да живеят в реалността на насилието, което ги наранява физически, сексуално и психически, докато не загубят живота си. У нас не се води официална статистика, но по данни на неправителствени организации, от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашно насилие, а от началото на годината убитите в близка партньорска връзка жени са 15 като от медийни публикации има съобщения за още 5 убити жени", омбудсманът.
Тя акцентира, че продължаващата пандемична криза поставя на преден план необходимостта от спешни законодателни мерки в сферата на домашното насилие, от което страдат не само жените, но и деца, възрастни хора, хора с увреждания и дори мъже.
„В тази връзка и с оглед мащаба на проблема, смятам за важна стъпка към ефективното справяне с домашното насилие предприемането на спешни действия по включване на изготвения от работната група към Министерство на правосъдието законопроект, в чието изготвяне институцията на омбудсмана се ангажира пряко, в програмата на Министерския съвет и внасянето му в Народното събрание за обсъждане, гласуване и приемане", подчертава омбудсманът и се аргументира, че своевременните мерки за борба с насилието срещу жени, в това число и нормативните, са още по-необходими в момента, за да се противодейства на задълбочаващата се не само у нас, а и в европейски и световен мащаб криза.