Експерти на СЗО искат отново да посетят пазара в Ухан
Секция: Здраве
26 Ноември 2020 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти на СЗО искат отново да посетят пазара в Ухан

/КРОСС/ Експерти на Световната здравна организация искат отново да посетят пазара в китайския град Ухан, за да проследят разпространението на първите случаи на Covid-19 и да разследват как вирусът вероятно е тръгнал от прилепи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Експертът на СЗО по животински болести Питър Бен Ембарек заяви, че екипът му би искал отново да разговаря с едни от първите заразени и да открие работници, които може да разполагат с важна информация къде са се заразили с новия коронавирус.

„Няма признаци, че (вирусът) е бил създаден от хора. Не знаем какво е станало преди декември 2019 г., не знаем как вирусът се е прехвърлил от най-вероятната си естествена среда - популацията на прилепите, върху хора. Именно тази част от историята трябва да възстановим", каза той.

СЗО е получила уверения от Китай, че възможно най-скоро ще бъде организирано международно посещение за разследване на произхода на новия коронавирус, съобщи в понеделник ръководителят на отдела на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън.