Американски учени: Сушените плодове по-полезни от пресните
Секция: Наука
26 Ноември 2020 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Американски учени: Сушените плодове по-полезни от пресните

/КРОСС/ Американски учени направиха ретроспективно изследване и установиха, че сушените плодове са не по-малко полезни за здравето от пресните и през зимата могат да бъдат заменени успешно с тях. Резултатите от проучването са публикувани в „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

Плодовете съдържат много хранителни вещества, включително целулоза, калий и полезни за сърцето биологично активни съставки. Многобройни изследвания потвърждават ползата от плодовете за здравето и доказват, че липсата на пресни плодове увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учени от университета в Пенсилвания решиха да проучат дали пресните плодове, които не винаги могат да бъдат открити, не могат да бъдат заменени със сушени. Те анализирали данни от национално изследване на здравето и храненето (NHANES), проведено в САЩ през периода 2007 - 2016 г.

Специалистите установили, че хората, консумирали сушени плодове, се радвали на по-добро здраве, имали по-нисък индекс на телесна маса, обиколка на талията и кръвно налягане.

Сушените плодове могат да бъдат отличен избор за хранителни добавки, но трябва да се внимава в избора и да се вземат такива без допълнителна захар. Следва да се отчита и размерът на порциите, защото порция сушени плодове е по-малка от порция пресни заради отстранената от тях вода.

Сушените плодове имат и друго предимство - по-компактни са и затова по-удобни за носене на работа или по време на пътуване.

Всички минимално обработени плодове - замразени, консервирани и сушени, имат предимства пред пресните, твърдят учените. Те са достъпни целогодишно, относително стабилни са като качество и могат да се съхраняват значително по-дълго от пресните. Освен това много от тях са и по-евтини от своите събратя в прясно състояние.