СЗО: Възрастните и децата трябва да се движат повече в пандемията
Секция: Здраве
26 Ноември 2020 19:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Възрастните и децата трябва да се движат повече в пандемията

/КРОСС/ Всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не извършват достатъчно физическа активност, твърди СЗО.

Всички възрастни трябва да извършват поне 150 минути усилена физическа активност на седмица, което е още по-важно за благосъстоянието и психичното здраве по време на коронавируса, заяви Световната здравна организация (СЗО) в първите си насоки за това поколение.

Препоръчително е децата и юношите да имат средно по един час физическа активност всеки ден и да ограничават времето си пред електронните екрани.

„Хората от всички възрасти трябва да компенсират нарастващото заседнало поведение с физическа активност, за да намалят риска от болести и да добавят години към живота си", каза СЗО, стартирайки кампанията си „Всяко движение е от значение".

"Увеличаването на физическата активност не само помага за предотвратяване и контрол на сърдечните заболявания, диабет тип 2 и рак, но също така намалява симптомите на депресия и тревожност, намалява спада на когнитивните способности, включително болестта на Алцхаймер, и подобрява паметта", каза Рюдигер Креч, генерален директор на СЗО за насърчаване на здравето.

Всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не извършват достатъчно физическа активност, която може да включва ходене, колоездене, градинарство и почистване, предупреждава СЗО.