755 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост - към грижата за възрастните
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Ноември 2020 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
755 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост - към грижата за възрастните

/КРОСС/ 755 милиона лева, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран по линия на Европейския съюз, се насочват към реформата в дългосрочната грижа за възрастните хора.

Това обяви социалният министър Деница Сачева при обсъждането на четвъртия стълб от плана - „Справедлива България".

"Изграждане на поне 174 нови такива услуги за 522 потребители. Извършване на строителните дейности и доставка на оборудване.

Средства, които са необходими за закупуване на оборудване, за заплащане на персонала, за развитие и квалификация, особено на хората, които са заети в тази сфера".

Заради липсата на обучени специалисти се обмисля част от дейностите да се изпълняват от хора със средно образование, уточни министър Сачева .

Планът ще подкрепи и реформата на пазара на труда. Планира се възрастните хора да бъдат обучени в базови дигитални умения, за да ползват електронните услуги на държавата.

Конкретната национална програма е с прогнозен бюджет 80 милиона лева:

"Започваме от изграждането на облачна среда и създаване, поддържане и администриране на виртуалната платформа за обучение на възрастни - над 16 години, включително организиране на електронни и дистанционни обучения по различни професии и по ключови компетентности, разработване на електронни учебни материали, помагала, интерактивни уроци, електронни тестове", обясни социалният министър.