Румен Радев: Искрената вяра и родолюбие са най-светлия брод за България
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Ноември 2020 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Искрената вяра и родолюбие са най-светлия брод за България

Президентът и вицепрезидентът присъстваха на ритуала по полагане на основния камък на храма „Св. Пимен Зографски" в столицата

/КРОСС/ Нравственият подвиг на Свети Пимен Зографски остава вписан завинаги в българската национална памет и история и ни дава пример, че искрената вяра и родолюбие са най-светлия брод за България. Това заяви държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова присъства на ритуала по вграждане на темелния камък на новостроящия се православен храм „Св. Пимен Зографски" в район „Изгрев" в столицата.

По думите на президента символичното полагане на основите на първата столична църква, носеща името на духовника, укрепва вярата, която дава силен израз и опора на самосъзнанието и самочувствието ни като народ. „Съзиждането на нов храм е празник за всички вярващи и светъл духовен знак към цялото ни общество", подчерта Румен Радев.

Държавният глава припомни святото дело на Пимен Зографски, който възстановява множество духовни огнища в родния си софийски край: „Строи и ремонтира стотици църкви и манастири, много от тях лично изографисва. Подготвя ученици, създава собствена школа, оставя след себе си последователи. Посвещава своята кауза на една огромна цел - духовното българско възраждане".

Румен Радев изказа признателност към Българската православна църква и местната власт за положените от тях усилия по издигането на храма и ги определи като пример за така необходимата приемственост в администрацията. Президентът благодари и на всички дарители, които безвъзмездно са предоставили безвъзмездно труд и средства.