Кибератака на хакери от Северна Корея срещу производителя на Covid ваксина AstraZeneca
Секция: Технологии
27 Ноември 2020 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кибератака на хакери от Северна Корея срещу производителя на Covid ваксина AstraZeneca

/КРОСС/ Заподозрени севернокорейски хакери са се опитали да проникнат в системите на британския производител на лекарства AstraZeneca през последните седмици, съобщиха пред Ройтерс двама души, запознати в въпроса. Това става в момент, когато компанията се опитва да внедри своята ваксина срещу коронавирус.

През мрежовия сайт LinkedIn и WhatsApp хакерите са се обърнали към персонала на AstraZeneca с фалшиви предложения за работа, твърдят източниците на Ройтерс. След това те са изпратили документи, за които се твърди, че са длъжностни характеристики, към които обаче е бил прикачен злонамерен код, предназначен да получи достъп до компютъра на жертвата и респективно до компютърната мрежа на AstraZeneca.

Опитите за хакерство са били насочени към "широк кръг от хора", включително персонал, работещ по изследвания, свързани с разработваната от компанията ваксина срещу Covid-19, каза един от източниците пред агенцията, но добави, че не се смята, че опитите за вкарване на злонамерен вирус са били успешни.

Мисията на Северна Корея към ООН в Женева не отговори на искане за коментар от страна на агенция Ройтерс. Преди това Пхенян отрече да е извършвал кибератаки.

AstraZeneca, която се превърна в една от трите водещи разработчици на ваксини срещу Covid-19, също отказа да коментира информацията на Ройтерс.