Премиерът: С 850 млн. лв. от Плана за възстановяване рехабилитираме напоителните системи
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Ноември 2020 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът: С 850 млн. лв. от Плана за възстановяване рехабилитираме напоителните системи

/КРОСС/"Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим". Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с министрите на водите, строителството и земеделието - Емил Димитров, Петя Аврамова и Десислава Танева, съобщиха от "Дондуков" 1. По-рано Борисов се срещна и отделно с Димитров, заради изказването му в парламента, че Бургас е пред водна криза.

Пред премиера министрите докладвали състоянието на напоителните системи в страната и мерките, които се налагат за осигуряване на вода за питейно-битовите нужди в страната, както и за земеделските производители и животновъдите.

Борисов заръчал до старта на проекта по Плана за възстановяване отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите.

Министър-председателят изискал осъществяването на пълна координация, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците. „Защото от едните сондажи ползваме за битови нужди, а от другите - за земеделците и животновъдите", казал още Борисов.

Министър Аврамова информирала Борисов, че подробният устройствен план за довеждащия водопровод на Перник е изготвен, обявен е в „Държавен вестник" и след 19 декември ще бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В рамките на съвещанието било обсъдено засилването на координацията между различните институции относно подаването на ежедневна актуална информация за водния сектор. Дискутирани били и най-належащите мерки, които трябва да се предприемат по отношение на язовирите.

„Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите", обърнал се премиерът Борисов към министрите