Убийството на иранския учен: Какво ще се случи в региона след покушението?
Секция: СВЯТ
28 Ноември 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Убийството на иранския учен: Какво ще се случи в региона след покушението?

/КРОСС/ Все още никой не е поел отговорност за убийството на иранския учен. Мохсен Фахризаде, за когото Западът отдавна предполага, че стои зад тайна програма за ядрено оръжие, беше убит вчера край Техеран. Иран заплашва с отмъщение.

Иран обвини Съедининети щати и Израел, че стоят зад убийството на Мохсен Фахризаде. По държавната телевизия иранският президент Рохани заяви, че Израел действат като наемник на Съединените щати.

Иранският учен беше прострелян в автомобила си край Абасард, недалеч от Техеран. По-късно той почина от раните си в болница.

През 2008-ма Фахризаде влезе в черния списък на Съединените щати на санкционирани лица, свързани с иранската ядрена програма. През 2018-та израелският премиер Бенямин Нетаняху определи Фахризаде като "баща на иранската ядрена програма".

"Запомнете това име - Фахризаде", каза Бенямин Нетаняху.

Иранският президент Рохани беше категоричен, че убийството няма да забави ядрената програма на страната и увери, че Иран ще отмъсти за смъртта на Фахризаде.

Конфликт в Близкия изток - това е най-вероятния сценарий, който Доналд Тръмп може да завещае на Джо Байдън. Убийството на Фахризаде вероятно ще засили конфронтацията на Техеран с другите мюсюлмански страни - "неприятели" в региона.

През 2018-та Тръмп извади Съединенити щати от ядреното споразумение с Иран. По време на управлението си, той се опитваше да сближи Израел с мюсюлманските държави, които са в конфликт с Иран.

Засега нито Израел, нито Съединените щати са коментирали убийството на иранския ядрен специалист.